ProFarmaPlan Luchtzuivering – HealthcAir

ProFarmaPlan heeft een assortiment aan professionele luchtzuiveringsmiddelen samengesteld die specifiek geschikt zijn voor directe toepassing in de gezondheidszorg: HealthcAir.

 

Luchtzuivering is een belangrijk hulpmiddel tegen Corona/COVID-19. Niet alleen omdat het de lucht zuivert van virusdeeltjes, maar juist ook omdat het een veel gezonder klimaat creëert voor je luchtwegen. De preventieve werking is gebaseerd op het directe effect door het afvangen van schadelijke deeltjes en op het langdurige effect door het verbeten van de gezondheid en weerbaarheid van de luchtwegen. Luchtzuivering is essentieel voor het creëren van een gezond binnenklimaat.

 

Bekijk de mogelijkheden op HealthcAir of neem contact op voor een gericht advies

 

Intelligente leefomgeving

De verspreiding van long- en luchtwegvirussen zoals Corona gaat voornamelijk door deeltjes die via ademen, hoesten en niesen in de lucht komen. Een deel van de zwaardere deeltjes slaan neer in de directe omgeving. De huidige maatregelen zijn gericht op de preventie van die vorm; schermen, desinfecteren, afstand houden. Deze maatregelen werken echter alleen plaatselijk (schermen), kortdurend (desinfecteren) en zijn afhankelijk van hoe hiermee per persoon wordt omgegaan (afstand houden). In veel situaties kunnen deze maatregelen ook niet goed toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan een informatieruimte in een apotheek of een spreekkamer van een arts, waar het werken met een scherm en het houden van afstand praktisch niet is in te vullen. Bovendien hebben deze maatregelen geen effect op de lichte deeltjes die langere tijd over grotere afstand door de ruimte blijven zweven (earosolen). Het filteren van de virusdragende deeltjes uit de lucht is dan een belangrijk hulpmiddel. Het afbouwen van de ‘intelligente lockdown’ met tijdelijke maatregelen, vraagt om het opbouwen van een nieuwe ‘intelligente leefomgeving’ met duurzame middelen.

In de praktijk

Voor de luchtkwaliteit in een ruimte zijn 2 dingen belangrijk; luchtverversing en luchtzuivering. Luchtverversing vindt plaats via ventilatiesystemen en door open deuren en ramen. Luchtzuivering kan eigenlijk alleen door middel van het filteren van de deeltjes uit de lucht. Beide combineren is het beste. Maar dan bij voorkeur onafhankelijk van elkaar. Want het toevoegen van filters aan ventilatiesystemen zuivert niet de binnenlucht maar alleen de inkomende stroom of de uitgaande stroom. Het zuiveren van de buitenlucht die naar binnen wordt gezogen heeft zin voor stofdeeltjes en pollen maar heeft geen effect op (virus)deeltjes in de aanwezige binnenlucht. Het filteren van de binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd heeft vanzelfsprekend helemaal geen zin. Bovendien kunnen zware filters in het ventilatiesysteem de luchtweerstand vergroten en dus juist de luchtverversing weer tegenwerken. De ventilatiecapaciteit opvoeren helpt wel maar is kostbaar en lastig te organiseren in een bestaande gebouw en heeft weer andere nadelen (verspreiding luchtdeeltjes, tocht en energieverlies). Om de binnenlucht te zuiveren van virusdeeltjes en andere verontreiniging kan het beste een aparte luchtzuiveringsunit worden ingezet dat voorzien is van een filter wat de kleinste deeltje uit de lucht haalt.

 

De voordelen van een dergelijk filtersysteem:

  • Filtering van corona-deeltjes uit de binnenlucht dus minder kans op besmetting.
  • Effectief tegen alle virusdeeltjes en bacteriën dus ook minder kans op andere besmettingen (virussen/griep/verkoudheid).
  • Filtering van pollen dus minder kans op hooikoortsklachten.
  • Filtering van fijnstof dus minder belasting van de luchtwegen.
  • Complementair aan luchtverversing zonder negatieve beïnvloeding van ventilatiesystemen.
  • Niet plaatsgebonden, niet kortdurend en niet afhankelijk van hoe personen er individueel mee om gaan.
  • Het is niet enkel een corona-maatregel; het is een brede en universele verbetering van het binnenklimaat.

 

Een luchtfiltersysteem is dus niet alleen een corona-afhankelijke investering maar heeft los daarvan ook een direct positief effect op de kwaliteit van je omgeving, zowel voor personeel als voor bezoekers en klanten. Zonder dat je daar individueel iets voor hoeft te doen; het vraagt geen aanpassing van ruimten en geen specifieke werkwijze of een apart protocol. Het is een investering in de algemene gezondheid en kwaliteit van je onderneming en vermindert uitval van personeel door verkoudheid, griep of hooikoorts. En het verbetert ook de situatie voor bezoekers of patiënten met luchtwegproblemen, stof-allergieën en hooikoorts.

 

Het grote verhaal

Het filteren van virusdeeltjes en aerosolen uit de lucht bevindt zich midden in de discussie over de effectiviteit en de noodzaak van de verschillende corona-maatregelen. Doordat het zuiveren van de lucht in die discussie tegenover andere maatregelen wordt gezet lijkt het soms alsof er verwacht wordt een standpunt in te nemen voor het filteren van de lucht en tegen andere maatregelen. En dat lijkt misschien ook logisch omdat het virus zich via de luchtwegen verspreidt en luchtzuivering kan worden ingezet zonder belastend te zijn. Maar de diverse soorten maatregelen zijn complementair aan elkaar net zoals luchtzuivering complementair is aan luchtverversing. Desinfectie doet bijvoorbeeld tijdelijk iets met specifieke plekken terwijl luchtzuivering doorlopend iets met de ruimte doet (maar dus niets met een oppervlak). Afstand houden is goedkoop en effectief tegen zwaardere deeltjes die direct om je heen neerslaan, maar lastig vol te houden en weinig effectief tegen lichtere deeltjes met een groter bereik. Zwaardere deeltje lijken echter ook de meeste virusdeeltjes te dragen en luchtzuivering vraagt weer om een investering.

 

Het belangrijkste argument voor luchtzuivering is dan ook niet dat het andere maatregelen opheft maar juist op een ideale manier aanvult. Alle andere maatregelen zijn tijdelijk, plaatselijk, vragen een persoonlijke belasting en doen niets met de lucht. Terwijl luchtzuivering continu ruimtelijk werkt, onafhankelijk van een persoonlijke inzet, en daardoor juist niet in conflict is met andere maatregelen.

 

Een ander belangrijk argument is echter dat de invloed op corona zeker niet het enige aspect is. Langdurig onderzoek heeft al veel eerder aangetoond dat de luchtkwaliteit bepalend is voor de conditie van de luchtwegen en de algemene gezondheid. En verminderde weerstand van de luchtwegen, door bijvoorbeeld fijnstof, gaat bepalend zijn voor het ziektebeeld als iemand wel corona of een andere luchtwegaandoening krijgt. Maar ook gewone griep- en hooikoortsklachten, zijn bepalend of mensen überhaupt aanwezig mogen zijn, en zijn dus bepalend voor het ziekteverzuim van werknemers. Investeren in luchtzuivering is dus geen tijdelijk ‘corona-maatregel’ maar een duurzame investering in de gezondheid van je leef- en werkomgeving.

 

De effecten van de luchtkwaliteit op de gezondheid zijn al uitgebreid onderzocht: RIVM luchtkwaliteit-en-gezondheid. Daarnaast is de RIVM recent aangesloten bij een internationaal onderzoek wat specifiek gaat kijken naar de (negatieve) invloed van luchtverontreiniging bij de ontwikkeling en de impact van het Corona virus.